Gezond eten recepten

Eenvoudig, natuurlijk eten met een bom aan voedingsstoffen.                        

Dagmenu 1.      Dagmenu 2       Dagmenu 3            Dagmenu 4

Kies eetmomenten uit dagmenu 1 t/m 4 en/of  uit onderstaande recepten voor een gezond, evenwichtig voedingspatroon bestaande uit natuurlijke voeding met een surplus aan voedingsstoffen in de juiste verhoudingen: 40-50 % koolhydraten 15-25 % eiwitten, 30-35 % vetten. Vitaminen, mineralen, vezels en de juiste vetten met een vetzuurratio >1.

 

1. 

  • Vooraf kop groene thee
  • Gebakken aardappels, biologische bietjes uit pot, biologische rundervink. 
  • Beetje rozemarijn en rode ui toevoegen tijdens bakken
  • Rundervink kruiden met zwarte peper en kleine stukjes verse gember indrukken
  • Bakken en braden in echte boter/na opdienen toevoegen olijfolie extra vierge
  • Gebruik ook de zoete aardappel. Dit is een groente!

********************************Rundervink: eiwitten/vitamine B12******************

2. 

Wat is gezonder een rauwe tomaat of een gekookte tomaat?

Een supercombinatie van groenten is broccoli/tomaat. Daarom probeer 1x of meer in de week:

  • Speltspaghetti
  • Gestoomde broccoli en tomatensaus ( zie dagmenu 1-4 )
  • 1 eiwit keuze uit: peulvruchten- ei - zalm - geitenkaas - of tufu reepjes
  • Vetten: klontje echte boter en olijfolie extra vierge ( niet verhitten ).

 ***********************************Tomaten: vitamine C/ lycopeen********************************

 3. 

Een tussendoortje om een te grote trek tegen te gaan:

  • Banaan+ noten ( amandelen en/of walnoten is een zeer goede keuze )
  • 1 snee brood/boter/appelstroop/schijfjes banaan
  • Noten + 1- 2 stukjes pure chocolade ( 70-85 % cacao )
  • 30 gram granenmix ( of havermout ) + 75 gram volle yoghurt/kwark + honing
  • vers fruit+ noten

********************************Beoefen de 18-vorm QiGong***********************************

 4.

Meng bij een aardappelgerecht gewone aardappels met zoete aardappels. De verhouding 2/3- 1/3 vind ik het lekkerst. De gewone aardappel is geen groente, de zoete aardappel is wel een groente.

  • Breng aardappels aan de kook
  • Voeg tijdens het koken boerenkool, beetje rode ui en rozemarijn toe.
  • Pureer met toevoeging klontje boter en olijfolie extra vierge
  • Gebruik eventueel kookvocht voor een goede consistentie.
  • Biologische hamburger kruiden met peper en stukjes gember indrukken
  • Bakken in een klontje echte boter
  • Op smaak brengen gerecht met kruiden, zeezout, herbamare

***********************************Vetarm eten?***********************************************

Met rijst kun je heerlijke gerechten maken. Gemakkelijk groenten en een eiwit product eronder mengen. Zelf gebruik ik een mengsel van witte basmatirijst met zilvervliesrijst.

Aan de kook brengen met een grote hoeveelheid water. Zachtjes koken tot je ziet dat de korrel  voldoende in volume toeneemt. Dan afgieten en nog zachtjes laten rijpen tot droog. Voeg een kleine hoeveelheid knoflook en stukjes gember toe tijdens dit rijpen. 

  • Basmati/zilvervliesrijst
  • Zalm gebakken in klontje echte boter
  • Koolrabi snijden in kleine stukjes en stomen
  • Toevoegen olijfolie extra vierge/peper/kruiden/zeezout

*******************************Train je longcapaciteit********************************************