Sporten goed voor je brein

Sporten voedt je hersenen.

Door bewegen en sporten gaat je hartslag omhoog. De bloed- en zuurstofvoorziening in je hersenen neemt toe. Hierdoor neemt de activiteit van de neurotrofines toe. Neurotrofines zijn belangrijk voor de voeding van de neurotransmitters zoals adrenaline en serotonine. Neurotransmitters zijn stofjes die zorgen voor de signaaloverdracht tussen de zenuwcellen (neuronen) in de hersenen.

Neurotransmitters vormen samen de boodschappen die van de ene hersencel naar de andere hersencel gestuurd worden om zo ‘iets gedaan te krijgen’ in het brein. Ze zijn van cruciaal belang om de hersencellen te informeren, aan het werk te houden en in leven te houden. Neurotrofines zijn de voedingsstoffen van die neurotransmitters. 

Een actief leven- trap lopen, boodschappen doen, fietsen, sporten zorgt voor een jong brein door toevoer van voedingsstoffen en aanmaak van nieuwe neuronen (hersencellen). Als we niet bewegen, gaat de stofwisseling in het brein naar beneden.

Geestelijke inspanning.

Naast lichamelijk inspanning is ook geestelijke inspanning belangrijk voor een gezonde conditie van je brein. Bij een geestelijke inspanning kun je denken aan het volgen van een cursus, het spelen van een muziekinstrument aanleren en braingym.

Het beoefenen van sporten waarbij je ook moet nadenken is ideaal. Voorbeelden hiervan zijn het aanleren van nieuwe spelvormen, de coördinatie-motoriek oefeningen tijdens de fitgymles of een intensieve danscursus.