Heb ik een gezond gewicht? Bereken je BMI Video                          Noteer 1x per week je gewicht in het gewichtsformulier.

 

Wil je afvallen, op gewicht blijven of aankomen? Print hier jou gezond voedingsschema!

Een gezond, evenwichtig voedingspatroon bestaande uit natuurlijke voeding met een surplus aan voedingsstoffen in de juiste verhoudingen: 40-50 % koolhydraten, 15-25 % eiwitten, 30-35 % vetten. Vitaminen, mineralen, vezels en de juiste vetten met een vetzuurratio >1.

Download
Print hier je voedingsschema
Voedingsschema afvallen1..pdf
Adobe Acrobat document 137.9 KB
Download
Print hier je voedingsschema
Voedingsschema op gewicht blijven1..pdf
Adobe Acrobat document 138.9 KB
Download
Print hier je voedingsschema
Voedingsschema aankomen1.pdf
Adobe Acrobat document 138.7 KB

Suppletie

Lees de artikels vitamine D ; eet je brood en lycopeen antioxidant

Kies voor een verantwoord gebruik van voedingssupplementen in een gezonde leefstijl.

 

Tip: Vers gemalen lijnzaad met de krups koffiemolen.                                             Heeft u vragen? Mail naar Jozef van der Putten

 

Criteria voedingsschema:

  • 5-6 eetmomenten per dag
  • iedere eetmoment bestaat uit koolhydraten, vetten en eiwitten
  • natuurlijke koolhydraten, gezonde vetten en volwaardige eiwitten
  •  ieder eetmoment bestaat uit fruit óf groenten voor vitaminen en mineralen
  • voldoende vezels
  • een gelijkmatige bloedsuikerspiegel over de hele dag
  • voldoende drinken voor het eten of tussen de eetmomenten 

Een evenwichtige bloedsuikerspiegel

Gewichtsbeheersing, sportprestaties, werkprestaties, vitaliteit wordt in belangrijke mate beïnvloed door een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Glucose in het bloed bepaalt onze bloedsuikerspiegel. Een evenwichtig bloedsuikergehalte is belangrijk voor het goed kunnen functioneren van het lichaam.

 

Om een onevenwichtige bloedsuikerspiegel te vermijden:

  • Gebruik van volwaardige, natuurlijke voeding. Quinoa, havermout en boekweit heeft een GI- factor lager dan 40!

  • Gebruik van een samengestelde maaltijd. Vuistregel: voedsel met een hoge GI- factor + voedsel met een lage GI- factor = maaltijd met een tussenliggende GI- factor. 

  • Voeg eiwitten en vetten toe aan de maaltijd. Deze bevatten nagenoeg geen koolhydraten en hebben dus geen glyceamische lading.

  • Door een regelmatig voedingspatroon met voldoende eetmomenten – ontbijt, lunch, warme maaltijd en twee of drie tussendoortjes- op tijd, niet te veel, wordt je lichaam de hele dag voorzien van de nodige energie op een gelijkmatige wijze. Voeg laag GI- voedingsmiddelen toe zoals zuivel, noten en peulvruchten.

  • Vermijd tussendoortjes met een hoge GI- factor. Limonade, gebak, koekjes, snoep en industriële producten met toegevoegde suikers; deze hebben een hoge GI- factor.

  • kies uit alle 4 de productgroepen voor natuurlijke voeding. 

  • Bloedsuikerspiegel en GI factor......lees meer