Wil je afvallen, op gewicht blijven of aankomen? Print hier jou gezond voedingsschema!
Een gezond, evenwichtig voedingspatroon bestaande uit natuurlijke voeding met een surplus aan voedingsstoffen in de juiste verhoudingen: 40-50 % koolhydraten, 15-25 % eiwitten, 30-35 % vetten. Vitaminen, mineralen, vezels en de juiste vetten met een vetzuurratio >1.
Suppletie
Lees de artikels vitamine D ; eet je brood en lycopeen antioxidant
Kies voor een verantwoord gebruik van voedingssupplementen in een gezonde leefstijl.
Tip: Vers gemalen lijnzaad met de krups koffiemolen.
Criteria voedingsschema:
Een evenwichtige bloedsuikerspiegel
Gewichtsbeheersing, sportprestaties, werkprestaties, vitaliteit wordt in belangrijke mate beïnvloed door een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Glucose in het bloed bepaalt onze bloedsuikerspiegel. Een evenwichtig bloedsuikergehalte is belangrijk voor het goed kunnen functioneren van het lichaam.
Om een onevenwichtige bloedsuikerspiegel te vermijden:
Gebruik van volwaardige, natuurlijke voeding. Quinoa, havermout en boekweit heeft een GI- factor lager dan 40!
Gebruik van een samengestelde maaltijd. Vuistregel: voedsel met een hoge GI- factor + voedsel met een lage GI- factor = maaltijd met een tussenliggende GI- factor.
Voeg eiwitten en vetten toe aan de maaltijd. Deze bevatten nagenoeg geen koolhydraten en hebben dus geen glyceamische lading.
Door een regelmatig voedingspatroon met voldoende eetmomenten – ontbijt, lunch, warme maaltijd en twee of drie tussendoortjes- op tijd, niet te veel, wordt je lichaam de hele dag voorzien van de nodige energie op een gelijkmatige wijze. Voeg laag GI- voedingsmiddelen toe zoals zuivel, noten en peulvruchten.
Vermijd tussendoortjes met een hoge GI- factor. Limonade, gebak, koekjes, snoep en industriële producten met toegevoegde suikers; deze hebben een hoge GI- factor.
kies uit alle 4 de productgroepen voor natuurlijke voeding.