Voor bakken en braden

 

Kokosolie en echte boter

Kokosolie is een gezond plantaardig verzadigd vet, geschikt voor bakken en braden.

 

Meervoudig onverzadigde vetten verzadigen wanneer ze worden verhit. Sterker: ze worden radicaal en dus schadelijk voor de gezondheid. Wil je een vet verhitten om te bakken of frituren,dan kies je voor een verzadigde bron. Kokosolie heeft een bijzondere eigenschap: het is zeer stabiel en wordt niet snel ranzig. Ideaal dus voor het bakken en frituren. 

Speciale eigenschappen

Kokosolie bestaat voornamelijk uit verzadigde vetzuren met een middellange keten. In tegenstelling tot vetzuren met een lange keten kan het lichaam deze vetzuren snel omzetten in energie. Ze worden dus niet opgeslagen als vet en stimuleren de stofwisseling. 

Laurinezuur

Ongeveer 50% van de kokosolie bestaat uit het waardevolle laurinezuur. Dit vetzuur heeft antimicrobiële eigenschappen. Het lichaam gebruikt deze vetzuren voor de bestrijding van schadelijke virussen, bacteriën en protozoa. Laurinezuur komt ook voor in moedermelk. Het is een essentiële vetzuur. Het lichaam kan dit vetzuur niet aanmaken en moet met de voeding opgenomen worden.

Tip

Bakken en braden in verzadigde stabiele vetten!

5-10 gram kokosolie of 5-10 gram echte boter.

 

Zonnebloemolie is een meervoudige onverzadigde olie bestaande uit omega 6 vetzuren. Door het instabiele karakter niet geschikt voor bakken en braden.

Boter en grasboter

Wist u dat echte boter, roomboter en grasboter voor meer dan 1/3 deel bestaat uit onverzadigde vetzuren. Voeg na het opdienen van je warme maaltijd een eetlepel olijfolie extra vierge toe en aan de optimale verhouding verzadigde vetten: onverzadigde vetten 1:2 wordt voldaan.

 

Olijfolie extra vierge

Olijfolie bestaat voor 70% uit enkelvoudige onverzadigde vetzuren. De koude persing (extra vierge) zit boordevol vitale stofjes. Niet verhitten en koud gebruiken bij warme maaltijd.