Wel of geen koolhydraten/suikers; koolhydraatarm dieet?

Koolhydraat rijke voeding zoals o.a. havermout, boekweit, spelt, zilvervliesrijst leveren ons vezels en vele belangrijke mineralen, vitaminen en andere bouwstoffen. Een koolhydraatarm dieet is niet vol te houden en ongezond door het ontstaan van een tekort van belangrijke voedingsstoffen.

Kies voor natuurlijke koolhydraten

Alle energie die wij nodig hebben voor onze hartwerking, hersenfuncties, lopen, fietsen wordt geleverd door glucose, een enkelvoudige suiker. Deze wordt aangevoerd door het bloed. Koolhydraten leveren op een effectieve wijze een bijdrage aan deze energiemetabolisme.Een gezond voedingspatroon bestaat uit koolhydraten, eiwitten en vetten waarbij 40-50 % van de calorie-inname geleverd wordt door koolhydraten. We onderscheiden complexe en enkelvoudige koolhydraten. Enkelvoudige (een molecuul) en tweevoudige (2 moleculen) koolhydraten worden ook wel suikers genoemd.

 

Afbeeldingsresultaat voor koolhydraten voeding

 Lees meer....Kies de juiste koolhydraten

Een appel levert een natuurlijke suiker

Een appel bevat ongeveer 12 gram fructose, een enkelvoudige suiker. Verder bestaat een appel uit eiwit, vezels, vitaminen, mineralen en een aantal andere voedingsstoffen in kleine hoeveelheden. Een voorbeeld van een enkelvoudig suiker aanwezig in een natuurlijk volwaardig voedingsmiddel. Halen we nu de fructose uit dit voedingsmiddel om het toe te voegen aan andere producten, dan hebben we te maken met een geraffineerde suiker: calorieën zonder voedingswaarde, oftewel lege calorieën.

 

Vermijd geraffineerde suikers

Zij zijn overvloedig aanwezig in fastfood, geraffineerde en suikerhoudende producten, energiedrank, limonades, snoep, koeken, zoetstoffen in lightproducten. Deze slechte suikers veroorzaken vaak een zoetverslaving!!!

 

Kies voor natuurlijke koolhydraten in je dagmenu

  • 2 stuks fruit

  • 40 gram supergranen o.a. havermout en boekweitvlokken

  • Schepje honing

  • 3-4 snee brood

  • 60-75 gram speltpasta of 60-75 gram basmati rijst of 150-200 gram (zoete) aardappels.

  • Speltpasta en rijst ongekookt gewogen.

  • Dit dagmenu levert 200 gram natuurlijke koolhydraten.