Groenten, fruit, noten en zaden

Groente, fruit, zaden en noten

Vrije radicalen en anti-oxidanten

Een voorwaarde voor ons lichaam is zuurstof. Voor het leveren van energie wordt voedingsenergie omgezet in biologische energie. Dit gebeurt op celnivo in de mitochondriën. Daarbij hebben we zuurstof nodig. Dit proces verloopt niet vlekkeloos en er ontstaan vrije radicalen.

Afbeeldingsresultaat voor groenten en fruit zaden

Vrije radicalen

Een vrij radicaal is een instabiel en reactief molecuul ( zuurstof oxidant ) dat schade aanricht aan celmembranen, weefsels en andere moleculen in het lichaam. Vooral meervoudige onverzadigde vetzuren worden aangetast door vrije radicalen. Dit proces wordt lipide peroxidatie genoemd. Een ander voorbeeld is cholesterol. Door oxidatie van cholesterol ontstaat oxycholesterol. Deze geoxideerde vorm is schadelijk en veroorzaakt veel eerder het dichtslibben van aders.

 

Antioxidanten

Schade door vrije radicalen hangt af van het  anti-oxidantensysteem van het lichaam. Speciale stoffen, anti- oxidanten genaamd, zijn in staat vrije radicalen te neutraliseren. Sommige antioxidanten worden door het lichaam zelf gemaakt, ander komen via de voeding voor ons beschikbaar.

 

Groenten, fruit, noten en zaden

Groeten en fruit leveren vooral bétacaroteen, carotenoïden en vitamine C. Noten en zaden leveren selenium en zink. Deze mineralen zijn onderdeel van antioxidant-enzymsystemen. Deze bieden binnen in de cel bescherming tegen agressieve moleculen. Een antioxidant vangt agressieve zuurstof-ionen  vrije radicalen weg voordat deze kunnen reageren met andere stoffen (bijv. cholesterol). Deze antioxidanten zijn vooral te vinden in groenten, fruit, noten en zaden. Een voedingssupplement kan de inname via groenten en fruit aanvullen, maar niet vervangen.

 

Tip

  • Per dag 2 stuks vers fruit
  • 200-400 gram gestoomde groenten 
  • 5-10 gram vers gemalen lijnzaad
  • 25 gram walnoten/amandelen.