Sterke botten; voorkom botontkalking

Voedingsstoffen, waaronder calcium, vitamine D, vitamine K2 en magnesium zijn onmisbaar bij de aanmaak van sterke botten.  Ook beweging, in het bijzonder bewegingsoefeningen die de dragende functie van het skelet aanspreken (belasting met gewicht), hebben een versterkende uitwerking op botweefsel. Sterke botten door natuurlijk, evenwichtig eten én voldoende bewegen. Botweefsel leeft en heeft beweging en belasting nodig om zichzelf te vernieuwen en te versterken. In die zin blijft beweging het gehele leven lang noodzakelijk.

Oefeningen voor sterke botten 

  • Krachttraining met toestellen of losse gewichten dumbells
  • Joggen buiten of thuis op de plaats
  • Touwtje springen/sprongetjes maken/huppelen

Afbeeldingsresultaat voor bewegen en botten

Fysieke belasting van het skelet in de vorm van (kracht)training zorgen voor sterke botten. Bouwen aan sterke botten is een dynamisch proces, dus moet je er zeker van zijn dat de botten voldoende worden belast om de zogenaamde osteoblasten (botvormende cellen) te stimuleren en er nieuw botweefsel wordt aangemaakt. Botweefsel leeft en heeft beweging en belasting nodig om zichzelf te vernieuwen en te versterken. In die zin blijft beweging het gehele leven lang noodzakelijk.

Botmassa is op zijn hoogtepunt bij het bereiken van volwassenheid en neemt langzaam af bij het ouder worden. Beweging en belasting zorgen ervoor dat gezonde botmassa behouden blijft, ook op hogere leeftijd zonder dat men hoeft te grijpen naar gevaarlijke bifosfonaten (medicatie tegen o.a. botontkalking).

Beweging en oefening die het skelet belasten vormen één van de meest effectieve remedies tegen botontkalking. Meer spanning op de spieren betekent meer druk op de botten wat weer leidt tot nieuw botweefsel.  Bovendien neemt ook de hoeveelheid spierweefsel toe wat een hoger lichaamsgewicht tot gevolg heeft en een grotere continue belasting van het skelet.

Krachttraining zeer effectief voor sterke botten