Cholesterol: goed of slecht?Cholesterol is een belangrijke voedingsstof! 
Lees verder op deze pagina: wat is oxycholesterol?

Een gezonde leefstijl:
• zorgt voor een gunstiger lipidenprofiel • een betere conditie van hart en bloedvaten • cholesterol blijft voor het lichaam een gunstige voedingsstof  

Cholesterol is een belangrijke voedingsstof. Gemiddeld hebben we per dag 300- 400 mg cholesterol nodig. Van deze hoeveelheid wordt ongeveer 30-40 % geleverd door onze voeding. De andere hoeveelheid wordt door de lever aangemaakt, zodat het lichaam over voldoende van deze voedingsstof kan beschikken.

1) Cholesterol is een belangrijk onderdeel van het celmembraan; het geeft stevigheid aan de celwand. 2) Cholesterol is een onderdeel van hormonen, zoals geslachtshormonen ( testosteron ) en stresshormonen. 3) Cholesterol is een onderdeel van vitamine D. 4) Cholesterol werkt als antioxidant en vervult een functie bij het herstel van beschadigd weefsel.

 

Kan ik iedere dag een eitje tikken?

Afbeeldingsresultaat voor eitjeEieren zijn rijk aan cholesterol. Een ei bevat  250 mg cholesterol. De opnamecapaciteit van cholesterol uit onze voeding in de darm bedraagt ongeveer 50 %. Dit betekent dat 125 mg cholesterol van het ei uiteindelijk door ons lichaam opgenomen wordt. De rest verdwijnt met de ontlasting. De behoefte aan cholesterol kan bij benadering wel 400 mg bedragen. Een gevarieerd gezond voedingspatroon bevat meestal onvoldoende cholesterol om in de behoefte van deze voedingsstof te voorzien. Afhankelijk van  onze voeding wordt een hoeveelheid cholesterol door de lever aangemaakt, zodat het lichaam over voldoende cholesterol kan beschikken.

Kies biologische eieren van kippen die zich vrij voeden in de natuur. Deze bevatten 10x zoveel gezonde omega 3 vetzuren als eieren van met granen gevoede kippen.

Cholesterol: goed of slecht?
Een te hoge cholesterolgehalte in het bloed wordt niet veroorzaakt door de hoeveelheid cholesterol in de voeding, maar door een vetstofwisselingsstoornis in het lichaam. Erfelijkheid, ziektes en levensstijl kunnen de oorzaak zijn van deze vetstofwisselingsstoornis.

 

Cholesterolgehalte
Cholesterol en triglyceriden worden lipiden genoemd.
Uit een bloedmonster kan het lipidenprofiel bepaald worden.

 

 Een gunstig lipidenprofiel

 
Totale cholesterol        <  5.2 mmol/liter

 LDL                             <  3.2 mmol/liter

 HDL                             >  1.2 mmol/liter

 Triglyceriden                <  2.0 mmol/liter

 Cholesterolratio            <  5.0


Totale cholesterolgehalte =  LDL + HDl

 

• Slechte cholesterol: LDL veroorzaakt hart- en vaatziekten

• Goede cholesterol: HDL voorkomt hart- en vaatziekten

 

Factoren die van invloed zijn op je cholesterolgehalte

• Een erfelijke aanleg kan de oorzaak zijn van een hoger cholesterolgehalte. Bij erfelijke aanleg is het zinvol om voeding met een hoog cholesterolgehalte te beperken.

• Door ziektes treedt eerder een storing van de vetstofwisseling op.

Daarmee neemt ook de kans op een te hoog cholesterolgehalte toe.

• Levensstijl:  voedingspatroon, bewegen, roken, alcohol en stress hebben invloed op de vetstofwisseling en daarmee op het cholesterolgehalte. 

 

Cholesterol en gezond leven

• Een gezond voedingspatroon zorgt voor een evenwichtige vetstofwisseling en daardoor een gunstig lipidenprofiel.

Roken verlaagt de hoeveelheid goede cholesterol.

Sporten verhoogt de hoeveelheid goede cholesterol.

Alcohol heeft een ongunstige invloed op het lipidenprofiel.

Stress heeft invloed op het wel of niet gunstig functioneren van het lichaam en daarmede ook op het lipidenprofiel.

 

Wanneer wordt cholesterol schadelijk?

Door een slechte conditie van het hart en het vatenstelsel én door structuurverandering van cholesterol ontstaat veel eerder vernauwing van de bloedvaten en in een later stadium slagaderverkalking. Het cholesterol zet zich eerder vast aan de vaatwanden.

Slechte conditie hart en vatenstelsel én oxidatie van cholesterol (Oxycholesterol)* door een ongezond voedingspatroon, te weinig bewegen en roken.

 Conclusie: een gezonde levensstijl

 • zorgt voor een gunstiger lipidenprofiel

• een betere conditie van hart en bloedvaten

• cholesterol blijft voor het lichaam een gunstige voedingsstof  


*Oxycholesterol

*Cholesterol kan van structuur veranderen. Oxycholesterol is de geoxideerde vorm van cholesterol. Dat oxideren gebeurt doordat cholesterol in aanraking komt met zuurstof en verhitting. Oxycholesterol is een schadelijke stof voor ons lichaam.
 
Eet meer antioxidanten

Antioxidanten als bètacaroteen, vitamine E (in koudgeperste olie, noten, zaden) en vitamine C kunnen oxidatie van het LDL-cholesterol helpen voorkomen. Antioxidanten zorgen ervoor dat er minder cholesterol geoxideerd wordt, dus dat er minder oxycholesterol ontstaat. Een antioxidant vangt agressieve zuurstof-ionen  vrije radicalen weg voordat deze kunnen reageren met andere stoffen (bijv. cholesterol). Deze antioxidanten zijn vooral te vinden in groenten en fruit. Een voedingssupplement kan de inname via groenten en fruit aanvullen, maar niet vervangen.

 

Eet minder oxycholesterol
Vermijd voedingsmiddelen die geoxideerd cholesterol bevatten. De voedingsindustrie maakt onder meer op grote schaal gebruik van ei- en melkpoeder, die beide rijk kunnen zijn aan oxycholesterol. Fabrieksbanket, veel koekjes en kant en klaar maaltijden kunnen veel oxycholesterol bevatten. 

 

Bekijk de video

 

Literatuur:
Cholesterol, zorg dat je goed zit.
Prof. Dr. John J.P. Kastel
Dr. Ir. Joep C. Defesch

Feiten over Vetten                     
Mary G. Enig, Ph.D.