Groenten stomen in stoompan

Door de groenten te stomen combineer je veel meer verschillende groenten.

Dus meer variatie én de hoeveelheid neem toe.

 

 Twee supergezonde warme maaltijden. Lees meer

 

Groenten stomen heeft een aantal voordelen: meer vitaminen, betere opname voedingsstoffen, minder afwas en minder tijd, meer variatie en je eet meer groenten. 

 

Een praktisch voorbeeld:

De caroteen ( provitamine A ) wordt  uit een rauwe wortel nauwelijks opgenomen. De mineralen  ( o.a.  calcium, ijzer ) worden uit gekookte/gestoomde spinazie beter opgenomen dan uit rauwe spinazie! 

 

Biologische wortels en biologische spinazie neem je als groenten voor de warme maaltijd. Rasp de wortels en snij deze in stukjes en doe deze in de stoompan. Breng het water aan de kook. Stoom de wortels tot bijtgaar. Voeg daarna de spinazie toe. De spinazie heeft slechts 1 min nodig om gaar te stomen:

  1. Veel minder vitaminen en mineralen gaan verloren
  2. Betere spijsvertering en opname van voedingsstoffen
  3. Minder afwas en minder werk; zeer praktisch
  4. En heel belangrijk: door de groenten te stomen, combineer je veel meer verschillende groenten. Dus meer variatie én de hoeveelheid neem toe. Je eet meer groenten.

Werkwijze:

Zet een laagje water in de onderste pan. Dat is niet veel. Je hebt niet veel water nodig omdat veel stoom weer condenseert via de deksel en terugkomt in de onderste pan.

De stoomtijd kun je aanpassen aan de groenten:

  • Wortels en boontjes tot bijtgaar, ongeveer 10 minuten
  • Broccoli 5-8 minuten
  • Courgette ongeveer 3-4 minuten.
  • Spinazie 1-2 minuten!
  • Witlof 1-2 minuten!
  • Laagje water aan de kook tot stoom, wortels in de geperforeerde pan, na 7-8 minuten voeg de courgette toe. Na enkele minuten voeg de spinazie en/of de witlof toe.